Wat is domeinnaam oplichting en hoe kun je het voorkomen?

2022

Domeinnaam oplichting komt helaas steeds vaker voor in Nederland. Ook in tv-programma’s zoals Opgelicht wordt hier veel aandacht aan besteed. Bij domeinnaam oplichting wordt vaak een simpele verkooptruc gebruikt waarbij je naast de .nl versie van je website ook de .com (of andersom) versie voor een absurd bedrag kunt claimen. In deze blog leggen we je uit wat domeinnaam oplichting precies inhoudt, en hoe je het kunt herkennen.

Wat is domeinnaam oplichting?

Bij domeinnaam oplichting benadert een oplichter je met de mededeling dat een andere partij jouw domeinnaam wil registreren in een andere extensie, bijvoorbeeld .info of .com. Dit is in veel gevallen al vreemd, want waarom zou een ander bedrijf ineens dezelfde domeinnaam als jou willen gebruiken? Het excuus van de oplichters zijn vaak dat wegens ‘privacy redenen’ het niet mogelijk is de naam van deze partij te noemen. Je kunt dus niet achter de identiteit van deze waarschijnlijk niet-bestaande organisatie komen. Wel vertelt de oplichter dat deze partij in dezelfde branche actief is. Jij wil waarschijnlijk niet dat een andere ondernemer er met jouw domeinnaam vandoor gaat.

De oplichter spelen handig op jouw gevoel in. Ze geven aan dat jij als houder van de .nl-extensie het ‘eerste registratierecht’ hebt. Zulke rechten bestaan overigens helemaal niet. Op agressieve wijze vertellen ze je hoe je dit kunt voorkomen. Namelijk door akkoord te gaan met de domeinnaamregistratie in de andere extensie. Als je dat niet doet, geven de fraudeurs de domeinnaam vrij.

Zodra je akkoord gaat met de registratie, blijken de jaarlijkse kosten torenhoog te zijn. Soms wel 10 tot 15 keer hoger dan marktconforme tarieven. En vaak moet je dit gelijk vastleggen voor meerdere jaren, tot wel 15 jaar.

Tot slot willen wij vermelden dat wij vanuit Cherry nooit zouden vragen om naast de .nl ook het .com domein, of andersom te registreren. Mocht je dit voor de zekerheid toch willen doen? Dan vind je hier onze tarieven.

Hoe herken je domeinnaam oplichting?

Er zijn een aantal zaken waaraan je domeinnaam oplichters kunt herkennen. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Iemand neemt ongevraagd contact met je op. Dit is meestal telefonisch, soms via e-mail of post.
  • Diegene doet zich voor als onafhankelijke toezichthouder of hostingpartij, maar is niet geregistreerd bij het SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland)
  • Er wordt verwezen naar naar het ‘eerste registratierecht’ of andere juridische termen. Dit recht bestaat niet.
  • Je wordt onder druk gezet om direct akkoord te gaan en voor meerdere jaren een domeinnaam vast te leggen.
  • Hiervoor worden veel hogere tarieven gevraagd dan je normaal betaalt. De meeste domeinnamen leg je vast voor 10 tot 20 euro per jaar.

Hoe kun je domeinnaam oplichting voorkomen?

Oplichters zijn sluw en halen alles uit de kast om jou te overtuigen. Nu je weet wat domeinnaam oplichting is, en hoe je het kunt herkennen hebben wij nog een paar laatste tips zodat je domeinnaam oplichting kunt voorkomen.

  • Bedenk of het een risico is als een ander bedrijf jouw domeinnaam met een andere extensie vastgelegd. Zo ja, leg bij voorbaat jouw domeinnamen met de verschillende extensies vast.
  • Ben je van plan om zaken te gaan doen in het buitenland? Leg dan alvast buitenlandse domeinen vast, zoals .com, .de of .fr.
  • Wees wantrouwend als iemand je ongevraagd benadert en ga nooit zomaar akkoord met een voorstel. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging.
  • Neem contact op met je eigen hostingbedrijf of webdesigner en vraag of het verhaal wat je gehoord hebt klopt.

Meer informatie? Neem contact op!

Wil je meer informatie over domeinnaam oplichting, domeinen in het algemeen, of een van onze andere diensten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar en helpen je graag verder!

Redactie
Contact