Voor- en nadelen van een drag-and-drop website

2017

Het klinkt zo aantrekkelijk: zelf een website bouwen met een gratis drag-and-drop systeem.

Het enige wat je hoeft te doen is klikken en slepen. Ideaal voor wie niet veel verstand heeft van webdesign, maar wel graag een eigen website lanceert. Toch heeft het werken met deze systemen ook nadelen. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de beschikbare templates, je domeinnaam en je vindbaarheid in Google?

Hoe werkt drag-and-drop?

Een website bouwen met een drag-and-dropsysteem werkt heel intuïtief. Je kiest een standaard template uit de database van de aanbieder, zoals Wix, Weebly, WordPress.com of Jimdo. Vervolgens vul je het template met tekst, afbeeldingen en video’s. Je kunt hiervoor gebruikmaken van afbeeldingen uit de collectie van de aanbieder. Je sleept de elementen naar de plek waar je ze wilt hebben en voilà, je eigen website kan live.

Dat is handig

Ja, dat is zeker handig! De drag-and-dropprogramma’s zijn heel gebruiksvriendelijk. Daarom kun je er zelfs mee werken als je geen of weinig ervaring hebt met het bouwen van websites. De aanbieder verzorgt de volledige technische kant van je website. Je hebt dus geen omkijken naar zaken als webhosting, domeinnaam en software. Updates, onderhoud en veiligheid: allemaal zaken waar jij je niet druk om hoeft te maken. En, niet geheel onbelangrijk, het bouwen van een drag-and-dropwebsite is vaak gratis.

Waarom zou je dan voor iets anders kiezen?

De drag-and-dropsystemen nemen je veel werk uit handen. Dat is gemakkelijk, maar tegelijkertijd ook beperkend. Afhankelijk van het doel van je website is het daarom goed om je af te vragen wat jouw website nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan:

Domeinnaam

Voor niets gaat de zon op. Daarom krijg je bij de gratis websitebuilders een domeinnaam waarin de naam van de aanbieder is opgenomen. Bijvoorbeeld bureaufeith.wordpress.com in plaats van bureaufeith.nl. Zo’n lange domeinnaam staat niet professioneel en vergroot de kans op tikfouten.

Template

Voor het ontwerp van je website kies je uit een van de bestaande templates. Die zien er vaak prima uit, maar zijn allesbehalve origineel. Bij sommige aanbieders kun je tussendoor nog van template wisselen (WordPress.com) maar bij andere niet (Wix). Als je dan halverwege besluit dat je een ander design mooier vindt, kun je weer helemaal opnieuw beginnen met bouwen.

Zoekfunctie

Een onmisbaar onderdeel van een website. Helaas zit de zoekfunctie niet altijd in het ontwerp van de drag-and-dropwebsites. Bij Weebly bijvoorbeeld moet je ervoor betalen, en bij Jimdo moet je zelf de Google Search Bar integreren in je website.

Zoekmachineoptimalisatie

Als we het toch over zoeken hebben: hoe word je drag-and-dropwebsite gevonden in Google? aanbieders gaan hier verschillend mee om. Omdat WordPress.com van oudsher gemaakt is om te bloggen, worden deze websites goed geoptimaliseerd voor Google. Maar bij Jimdo kun je de SEO niet per pagina of bericht aanpassen, en Weebly kan geen H1-tag toekennen aan artikelen. Dat is jammer, want deze aspecten zijn juist heel belangrijk voor je vindbaarheid.

Advertenties

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: voor niets gaat de zon op. Daarom verschijnen bij alle gratis drag-and-dropwebsites advertenties. De ene aanbieder zet ze alleen in de footer (Weebly, Jimdo), de ander maakt gebruik van opvallende buttons (Wix).

Conclusie: de voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen

  • Meestal gratis
  • Gebruiksvriendelijk
  • Ideaal voor beginners
  • Snel een website live
  • Geen omkijken naar technische aspecten

Nadelen

  • Beperkte keuze in templates
  • Lange domeinnaam
  • Getoonde  advertenties
  • Zoekfunctie niet vanzelfsprekend
  • Beperkte SEO-optimalisatie

Kortom, de drag-and-dropwebsites kennen zowel voor- als nadelen. Ga daarom eens na wat voor jouw website belangrijk is. Je vindbaarheid in Google? Het kostenplaatje? Een uniek design? It’s up to you…

Teddie
Contact