Het comprimeren van afbeeldingen en PDF’s

Wanneer je grote foto’s of bestanden op een pagina plaatst kan deze al heel snel langzamer worden. Ook je serverruimte loopt dan snel vol. Het is dus goed om afbeeldingen en PDF-bestanden te comprimeren.

Afbeeldingen
Voor afbeeldingen is het in eerste instantie belangrijk om te denken aan de afmetingen en om wat voor type bestand het gaat. Meestal is een .jpg-bestand voldoende. Qua afmetingen hangt het ervan af waar de afbeelding voor gebruikt gaat worden. Wordt het een afbeelding voor over de gehele breedte van het scherm, dan is 1920px eigenlijk altijd wel voldoende om hem ook scherp te houden op grotere beeldschermen. Blijft de afbeelding binnen de content dan zou 1000px breedte al meer van voldoende moeten zijn!
Je hebt verschillende tools die dit kunnen. Bijvoorbeeld Photoshop, en ook Paint, maar ook online tools zoals bijvoorbeeld:
https://imageresize.org/ of https://www.birme.net/

Ook kun je de kwaliteit van afbeeldingen ‘samenpersen’. Voor het oog gaat er dan vaak geen kwaliteit verloren, maar dit scheelt vaak wel in de grootte van het bestand. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een online tool als Tinypng gebruiken:
https://tinypng.com/

Te grote PDF’s plaatsen
PDF’s worden heel snel groot wanneer je veel gebruik maakt van afbeeldingen. Je kunt afbeeldingen dan ook het best eerst comprimeren voordat je ze in een PDF zet. Wanneer je een PDF op je website wilt gebruiken kun je er ook voor kiezen om zoveel mogelijk afbeeldingen weg te laten.

Ook voor het samendrukken van PDF’s kun je een online tool gebruiken:
https://www.ilovepdf.com/compress_pdf

Staat jouw vraag er niet tussen?

Neem contact op met support

webdevelopment
Contact